top of page
  • Фото автораЦентральна бібліотека

«Так починалася війна»: 4 книги про нескорені міста та села України під час повномасштабного вторгнення та окупації

24 лютого 2022 року о 3:40 ранку Росія віроломно розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Цей напад пришвидшив консолідацію української нації. Національна єдність стала основою успішного спротиву. Наступ військ РФ вдалося зупинити завдяки спільним зусиллям українців, які стали на захист держави в лавах Збройних сил України, Національної гвардії України та масового волонтерського руху.

Війна продовжується. Вона впливає на життя українців, події та наслідки війни мають і матимуть вплив на українську та світову спільноту й по закінченню бойових дій. Вже зараз зрозуміло, що історія сучасної російсько-української війни посяде центральне місце в новітній українській історії та національній пам’яті.

Про рік великої війни написані тисячі статей, зняті документальні фільми; фотографії цієї війни — на перших шпальтах світової преси, а стрічки — на міжнародних кінофестивалях. А ще у 2022 році видали багато книжок про війну — перші рефлексії, особисті щоденники, швидкі замальовки, есеї, розповіді жертв, вірші, документальні та художні книжки, навіть казки й, звісно, фотоальбоми.

Наша Центральна бібліотека ЦБС Немишлянського району пропонує до перегляду ці чотири важливі книги, присвячені російсько-українській війні, про відважних людей, маленькі перемоги та віру в краще. Навіть, якщо вам важко читати ці книжки зараз, ми це розуміємо. Але радимо мати їх на увазі. Бо це наша історія, яка розгортається тут і зараз.

З книгами можна ознайомитися і взяти додому на абонементі нашої бібліотеки.






Дар’я Бура «Місто-герой Харків. 28 історій незламності»

Анотація:

Дар’я Бура – українська письменниця, радіоведуча та журналіст. За авторства якої вийшли вже декілька книжок “Лютий лютий”, трьохтомник “Хроніка війни”, “Ізоляція” та готуються до друку ще декілька нових книжок.

Бої за Харків та його околиці тривали від 24 лютого до 11 вересня 2022 року. Після артобстрілів росіяни, прорвавши кордон на пункті пропуску «Гоптівка», пішли у наступ на Харків. Вони були переконані, що у місті їх чекатимуть з любов’ю і радістю. Місто, куди жителі російського Бєлгорода їздили на вихідні за одягом, продуктами та розвагами, не могло не прийняти тих, з ким ще вчора по-братерськи жило і відпочивало. Так думали росіяни. Але окупанти недооцінили готовність армійців до оборони. І ще більше не оцінили цивільне населення, яке не терпітиме примусу до братерства за допомогою важкої зброї. Відстояти Харків і врятувати його від окупації та «руского міра» вдалося завдяки тому, що всі об’єдналися. Харківці билися за своє місто.

У цій книжці зібрані історії 28 людей, які стояли за Харків та область. Звісно, 28 історій — це не весь Харків і це не єдині люди, що наближали перемогу. Їх значно більше. Саме тому Харків встояв.



Евгенія Подобна «Форпост Охтирка»

Анотація:

Євгенія Володимирівна Подобна — українська журналістка, воєнна кореспондентка, медіатренерка, викладачка кафедри мультимедійних технологій та медіадизайну Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Журналістка, воєнна кореспондентка, медіатренерка та викладачка Євгенія Подобна у темі війни – з 2014-го року. Спершу висвітлювала події АТО та ООС на «5 каналі».

Прорвавши державний кордон на Сумщині на світанку 24 лютого 2022 року, росіяни розраховували швидко взяти під контроль Охтирку та просуватися далі в бік Києва. Але місто прийняло бій, вже в перший день зупинило ворога і стало щитом для багатьох українських міст та сіл. Бої за Охтирку тривали близько місяця. Втративши надію захопити місто, росіяни почали нещадно обстрілювати та бомбардувати його. Але Охтирка відчайдушно захищалась і ані дня не була в окупації.

Ця книга — мозаїка історій про оборону міста. Про тих, хто захищав, допомагав, рятував. Та про тих, чиє життя відібрали російські окупанти протягом кінця лютого-березня 2022 року.


Констянтин Григоренко «Ізюм. Зруйнований, але не скорений»

Анотація:

Автор, професійний журналіст, створив хроніку окупації Ізюму 2022 року. Рядок за рядком розгортається реальна історія міста та його мешканців. Читач дізнається про дії місцевої влади у час воєнного стану, проблеми забезпечення життєдіяльності міста, які почалися з перших днів повномасштабного вторгнення, про трагедії людей. Росіяни не могли захопити Ізюм протягом трьох тижнів, що дало нашим військовим час підготувати фортифікаційні оборонні споруди на схід і на південний схід від міста. Після звільнення Ізюму У вересні 2022 року тут знайшли масові поховання і чисельні катівні, які облаштували окупанти, Близько 80% житла в місті було зруйновано.

У книжці зібрані розповіді очевидців, інтерв'ю з керівниками місцевих органів, газетні статті, дописи з соцмереж, оголошення – документальні свідчення щоденної боротьби за життя в окупованому місті.


Ольга Теліпська «Один на один з ворогом. Логіка виживання в окупації»

Анотація:

Ольга Телипська, авторка книг «Бігти не можна залишитися» і «Де ти? Місто, країна» продовжує розповідати історії українців, чиї життя зруйнувала війна.

Війна розділила родини по всій країні. В окупацію потрапили тисячі населених пунктів. Про тих, хто залишився по інший бік фронту, рідні не знали нічого протягом місяців. У пастці окупації багато тижнів люди були під обстрілами, без тепла, електрики, водопостачання, майже без їжі. Їх залякували, грабували, принижували, їм казали, що України вже немає. Дехто змирився, хтось шукав можливості евакуюватися.

У цій книзі зібрані не героїчні історії. Це історії людей, які вірили в себе, в Україну, вижили й врятувалися.



45 переглядів0 коментарів
bottom of page